VASK OG PLEJE

Vær med til at sikre dit tøj lang levetid.

Ved at vedligeholde dit tøj og behandle det med omhu, er du med til at mindske den miljømæssige påvirkning ved tøjproduktion.

Enkle trin for optimal og miljømæssig pleje af din kjole.

Damp

Hvis du har brug for at friske din kjole op, skal du hænge kjolen i badeværelset, hvor du tager et brusebad, og dampen fra dit varme bad vil løfte stoffets fibre for et mere frisk og glattere udseende.

Du kan også sætte damp på dit strygejern og forsigtigt holde jernet ca. 20 cm fra kjolen og lade dampen røre ved kjolen for at løfte fibrene og derved glatte kjolen.

Strygning

Stryg aldrig hårdt og direkte på stoffet. Det vil lægge stoffibrene ned og vil få sømmene til at vises sig/slå igennem stoffet.

Hvis strygning er nødvendigt, anbefales det at stryge med meget let hånd.

Luftning – reducer vask for at mindske dit miljømæssige aftryk

Luftning af din kjole vil friske din kjole op og er en fantastisk måde at mindske vask. Hvis du hænger kjolen på en bøjle op langs en væg, så pas meget på, at væggen/muren ikke er ru, så når kjolen bevæger sig, vil den rå mur lave trådudtræk i kjolen.

Vask

Fjern mindre pletter med en ren, hvid fugtig klud. Undgå at gnide meget hårdt på stoffet, for at undgå pilling og beskadigelse af stoffibre.

Vask din kjole på silke-program – hvilket betyder at tromlen har få vendinger med nok vand til at stoffet vil være i stand til at flyde. Prop derfor ikke for meget tøj i tromlen, da det ellers efterlader folder, der er vanskelige at fjerne.

Vask altid din kjole med vrangen ud, og luk altid lynlåsen, så den ikke beskadiger stoffet under vask.

Da skåneprogrammer ikke har et højt antal centrifugeringer, vil kjolen være ganske våd, når den tages ud af maskinen. Hæng din kjole til tørre på en bøjle med brede “skuldre” for at undgå mærker på kjolen. Kjolen må ikke tørre i direkte sollys, da det kan danne skjoler hvis stoffet tørres hurtigt og uens.

Der må KUN bruges vaskemiddel til uld/silke, der ikke indeholder enzymer. Ellers affedtes det naturlige “fedt” som fibrer fra dyr har fra natures side, hvorved stoffet kommer til at se mat og blakket ud.

Brug altid den rigtige mængde vaskemiddel for at undgå sæberester i stoffet og ikke mindst for ikke at overbelaste miljøet.

Se efter den miljøvenlige mærkning af vaskemiddel for at gøre en forskel for at holde vores natur ren.

Der er ingen grund til at bruge skyllemiddel, der kun bidrager til overbelastning af vandmiljøet.